De petrochemische industrie richt zich op het verwerken en omzetten van aardolie in verschillende chemische producten die een essentieel onderdeel vormen van ons dagelijks leven. Denk hierbij aan kunststoffen, brandstoffen en andere materialen zoals medische apparatuur, verpakkingsmaterialen en synthetische vezels. Dit proces brengt echter ook aanzienlijke CO2-uitstoot met zich mee wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde en de klimaatverandering. 

Hierdoor staat de petrochemische sector voor de uitdaging om CO2-uitstoot drastisch te verminderen en tegen 2050 volledig CO2-neutraal te worden. Voor 2030 moet de netto-uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% zijn verminderd. Hiervoor zijn tal van innovaties en duurzame technologieën nodig, zoals verduurzaming van de warmtehuishouding, CO2-reductie, afvang en hergebruik van CO2, en elektrificatie van productieprocessen.

Verduurzaming van de warmtehuishouding: waar halen we warmte vandaan? 

De verduurzaming van warmte is cruciaal voor CO2-neutraliteit. Op dit moment worden de meeste huizen verwarmd met aardgas. Dit gebeurt via een centrale verwarming die gas gebruikt om water op te warmen, wat vervolgens via radiatoren of vloerverwarming verspreid wordt om het huis te verwarmen. Tegenwoordig spelen duurzame bronnen zoals warmtepompen en zonne-energie een steeds grotere rol in huishoudens. Deze twee soorten zijn een stuk duurzamer en worden vooral in nieuwbouwwoningen toegepast. Ook voor alle woningen geldt dat ze in 2050 van al het aardgas af moeten zijn, dus hier liggen nog uitdagingen voor bestaande woningen. Daarnaast wordt restwarmte wat vrijkomt uit industriële processen hergebruikt en opgeslagen om energieverspilling te verminderen. 

CO2-reductie 

CO2-reductie kan worden bereikt door energie-efficiëntie te verhogen en over te schakelen op alternatieve energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Dit wordt al toegepast in steeds meer petrochemische bedrijven. Nieuwe technologieën, zoals warmtepompen en hoge temperatuur-warmtewisselaars, verminderen het energieverbruik binnen de sector. Deze kunnen en het gebruik van gasgestookte systemen verminderen of vervangen wat enorm bijdraagt aan de vermindering in de CO2 uitstoot.

CO2 afvangen én hergebruiken 

Koolstofafvang en -opslag (CCS) is een technologie waarbij CO2 die vrijkomt tijdens productieprocessen wordt opgevangen en opgeslagen, in plaats van dat het uitgestoten wordt. In de petrochemische industrie kan dit worden toegepast in verschillende stappen van het productieproces, bijvoorbeeld bij de productie van ethyleen en ammoniak. 

  • Koolstofafvang: De CO2 wordt afgevangen uit rookgassen van fabrieken en industriële installaties.
  • Opslag: De afgevangen CO2 wordt vervolgens opgeslagen in ondergrondse geologische formaties, zoals lege olie- en gasvelden of diepe zoutlagen. 

Daarnaast bestaat er ook een techniek die de CO2 hergebruikt (CCU). Dit wordt meestal hergebruikt voor bijvoorbeeld de productie van chemicaliën, kunststofproductie en brandstoffen. Door deze techniek wordt de uiteindelijke vraag naar fossiele brandstoffen minder aangezien dit wordt overgenomen door het hergebruiken van CO2. Dit is dus zowel een economische als ecologische verbetering.

Elektrificatie van productieprocessen 

De elektrificatie van productieprocessen met energie uit hernieuwbare bronnen is een belangrijke stap richting CO2-neutraliteit. Elektrische boilers, inductieverwarming en groene waterstof bieden duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen. Deze uitvindingen worden ook steeds belangrijker in zowel huizen, bedrijven en de petrochemische industrie.

Elektrische systemen kunnen beter inspelen op de schommelingen in het aanbod van duurzame energie, zoals zonne- en windenergie. Dit maakt het mogelijk om productieprocessen te optimaliseren afhankelijk van de beschikbaarheid van energie. Dit is nodig om de huidige onbalans in het energienet te helpen verminderen. 

Een van de innovaties van afgelopen jaren is de eerste ‘groene’ elektrische naftakraker op Chemelot. De proefinstallatie draait volledig op hernieuwbare elektriciteit, waardoor de CO2-uitstoot van het kraakproces wordt teruggedrongen tot nagenoeg nul. 

Werken in de petrochemische industrie? 

Met deze innovatieve oplossingen kan de petrochemische sector zich richten op een duurzame, CO2-neutrale toekomst tegen 2050. Hier zou jij een bijdrage aan kunnen leveren. Bekijk de beschikbare vacatures in de(Petro)chemie bij Dosign en ontdek de kansen om jouw vaardigheden in te zetten en impact te maken in deze dynamische en essentiële sector.